Vad är slutartid?

Slutartiden styrs av kamerans slutare och bestämmer hur länge slutaren ska vara öppen och exponerar för ljus. Desto längre tid man väljare att ha slutaren öppen ju mer ljus släpps in i kameran, och ju kortare tid du har slutaren öppen desto mörkare blir det. Ju kortare du har desto mer ögonblicksbild blir det, och ju längre du har öppen så kan du fånga rörelser i bilden.

Om ett foto ska skapas moste sensorn i kameran exponeras av ljus. Blir det inget ljus på sensorn så blir det bara en mörk eller svart bild. Detta kallas att resultat blir underexponerat. Tvärtom, om det får in får mycket ljus så blir istället resultat överexponerat och bilden blir helt ljus och vit istället. Blir det för mörk eller ljus bild är det svårt att se vad bilden föreställer och detaljer syns knappt.

Därför är det så viktigt att lära sig hur det fungerar med slutartid och hur mycket man släpper in till kamerans sensor eller inte. Man brukar även kalla slutartid för exponeringstid. Det är viktigt att man lär sig vad bländaren har för funktion också. Det är nämligen så att slutare bestämmer hur länge ljuset ska släppas in, och bländaren bestämmer hur stort hålet är som ska släppa in ljuset. Så det handlar om att lära sig i vilka lägen man ska ha hur mycket och hur länge samt vad för resultat man vill på bilden. Det enda sättet att lära sig detta är att testa sig fram och lära sig.

När du har lärt dig funktionerna är det bra att försöka hitta sin personliga prägel, så att man kan försöka hålla sig till den stilen när man fotar och skapar sin bilder. Det finns många rätt eller fel, men när det handlar om konst och uttryck är det viktigare att tänja på gränserna och visa att det som är fel kan vara det som är rätt i just ditt uttryck på bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *