Detta visste du inte om kamerans historia

Visste du att kamera kommer från ordet camera obscura som betyder mörkt rum.

Dom första kamerorna som användes var just små mörka rum fast i storleken av lådor.  Man hade en liten låda som man släppte in ljus i ett litet hål och på lådans vägbaktill träffades detta ljus och bildade en bild av mönstret av ljuset som släpptes in.

Första fotografiet

Första fotografiet och metoden för detta kom i augusti 1839 av en fransman. Detta var något helt magiskt och människor på den tiden kunde inte förstå hur man kunde frysa tiden så och fånga ögonblicket så man kunde vända om att kolla på det om och om igen. Dock så var det nästan omöjligt att fotografera saker som rörde sig så det blev inte så mycket foton på människor på den tiden. Ett fotot tog över 10 minuter att ta så om man skulle ta på en människa var man tvungen att sitta helt stil under hela tiden. Nästan så hade det gick snabbare att måla av.

Att det bara var 180 år sedan första fotografiet kom känns nästan lite overkligt. Tänk bara hur ovanligt det var med foton så sent som i på 90-talet. Då köpte man fotorullar med antigen 24 eller 36 bilder om jag minns  rätt, sen fick man hushålla med dessa innan man skickade in sina foton för framkallning. Hade man tur var dom flesta fotona bra men hade man otur hade man misslyckats och vissa av fotona kunde ha blivit dålig skärpa på eller något annat fel. Då var det inte så mycket att göra åt. Nu när vi har fått så bra kameror i mobilerna så blir det nästan överflödigt med alla foton. Vissa människor kanske tar 30-40 bilder på en dag och kollar aldrig igenom sin mobil igen. Det var inte som förr då man kunde sitta ner flera timmar och bara kolla på gamla fotografier. Nu har man så mycket och det har blivit så vanligt med foton att man inte längre bryr sig om det. Det är lite synd, att man inte uppskattar fotokonsten lika mycket som förr, men det är därför vi finns, så vi kan återinföra det vackra med fint tagna bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *