Fikon

Frukt eller bär

Fikon är en frukt som både är nyttig och god. Fast egentligen är det en blomma.Jag tycker dom är goda men det är en smaksak. Men det tog några år innan jag började gilla dom och då var det genom hemmagjord marmelad till ost. Så när dom finns att köpa styckevis eller lådvis i affären så köper jag dom gärna. För efter att ha smakat på hemmagjord marmelad tycker jag inte längre om den som finns att köpa i butiken. Jag gör den gärna själv nu för tiden.

Fikonen är mycket söta och har en sockerhalt på 55 %. Det är ganska mycket. Man kan till och med ersätta smör i många bakrecept med fikonpuré. Då håller sig bröd och annat bakverk både mjukt längre. Men om man är vegan ska man inte äta vilda fikon. Dom kan innehålla mer än bara vegetabiliskt material. Det har med pollineringen att göra då getingar kryper in i fikonet och lägger ägg. Sen absorberas kroppen efter fikonet. Men dom odlade fikonen pollineras manuellt och kan då ätas av veganer.

Man kan äta fikon både färska eller torkade. Om man torkar dom kan man äta dom som snacks eller i müsli om man tycker det är gott. Ska man äta dom färska kan man äta allt. Till och med skalet. Antingen som en frukt eller lägga dom på en smörgås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *