Ta till vara på löven

Har du löv på din gräsmatta ?!

Jag vet inte hur många det är som har trädgård och en tomt där det brukar komma löv nu på hösten. Det är många som tycker att det är både jobbigt och tråkigt då man måste kratta upp dom. Och sen måste man frakta bort dessa påsar med löv. För det är ju inget som man valt att få i trädgården.

Men där har du fel ! Dessa löv är faktiskt jättebra för din trädgård.

Du kan låta lite löv ligga kvar på gräsmattan – om det är ok för dig. Maskar och andra smådjur kommer att bryta ner löven och föra. ner dom i gräsmattan och blir då till näring.

Om du ska göra en sista gräsklippning för året kan du låta löven ligga kvar och bara köra över den med gräsklipparen. Då blir löven mer finfördelade och dom bryts ner ännu fortare.

Ligger det kvar några löv på våren sen så är det bara att kratta bort

Som person kan man lätt halka på löven. Har du bil så brukar löven falla på bilen. Städa då bort alla löv som finns på bilen och köp lite extra bilvårdsprodukter innan du börjar städa din bil.

Får du istället ett tjockt lager med löv i din trädgård och då kan det tom bli skadligt för din gräsmatta. Inget ljus når ner till gräset och det nya gräset har svårt att komma upp.

Då kan du istället kratta ihop löven och lägga dom i dina rabatter eller under dina buskar. Då skyddar du både dina växter som ska komma upp till våren och dina växters rötter.

Har du krukor med växter som ska stå utomhus under vintern kan du lägga ett tjockt lager med löv längst upp i krukan som skydd.

Sen får du vara försiktig när du ska ta bort löven på vårkanten. Det finns en hel del djur som kanske bygger bo i lövhögen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *